Ola I. Lindgren http://olailindgren.se/ Siten om mig själv! Mon, 27 May 2019 14:12:30 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 http://olailindgren.se/wp-content/uploads/sites/23/2013/07/cropped-logga-32x32.jpg Ola I. Lindgren http://olailindgren.se/ 32 32 Dränerat huset! http://olailindgren.se/2019/05/27/dranerat-huset/ http://olailindgren.se/2019/05/27/dranerat-huset/#respond Mon, 27 May 2019 14:12:30 +0000 http://olailindgren.se/?p=227 Hej allihopa, tänkte uppdatera er vad som händer i mitt liv!
Har precis slutfört dräneringen av mitt hus och är supernöjd.

För er som inte har någon större koll på dränering så är det en åtgärd som genomförs om man vill skydda sitt hus mot tex vatten och fukt.

Vad man gör är att man gräver en grop, ungefär som ett dike runt huset och sedan lägger man dit en textilduk och några speciella rör…
Jag hittade en firma som gjorde detta åt mig på samma sida som jag läste på om dräneringen överlag – Markarbeten.net

Det hjälpte mig verkligen jättemycket att vara väl förberedd inför arbeten och fick samtidigt tag på en riktigt schysst markfirma.

Det enda negativa med dräneringen är att det inte syns alls att man har gjort en så pass stor insats för huset, men egentligen gör det ju ingenting när man sover gott om nätterna med en ordentlig och välmående husgrund/isolering.

]]>
http://olailindgren.se/2019/05/27/dranerat-huset/feed/ 0
Ordning och reda på jobbet http://olailindgren.se/2018/08/22/ordning-och-reda-pa-jobbet/ http://olailindgren.se/2018/08/22/ordning-och-reda-pa-jobbet/#respond Wed, 22 Aug 2018 07:13:33 +0000 http://olailindgren.se/?p=221 Att hålla ordning på saker och ting på jobbet är inte alltid det lättaste. Tvärtom, faktiskt. Ibland känns det som allting är kaos och det är omöjligt att hålla ordning på kunder, beställningar, fakturor och… allting. Det finns faktiskt de som har hela väggen full med post-it-lappar, en sort system so de kanske förstår, men ingen annan, vilket gör att det blir problem rätt så ofta. Vi måste ju samarbeta, och flera av oss behöver ha överblick över vad som händer och sker. Det papperslösa kontoret har vi inte riktigt nått fram till ännu. Men nu har vi tagit ett steg på vägen i alla fall.

CRM – vad är det?
För några veckor sedan skaffade vi nämligen ett CRM online, och det har varit till stor hjälp för att hålla ordning och reda på saker och ting, och se till att alla som behöver lätt kan få överblick över beställningar, uppdrag och liknande. Men nu går vi händelserna lite i förväg. För vad är ett CRM? CRM står för Customer Relationship Management. Det är helt enkelt ett affärssystem som gör det enkelt att skapa offerter, projektleda, tidrapportera och allt sådant som krävs för att ett företag ska kunna bli framgångsrikt. För det kommer en punkt där det krävs ordning och reda på en arbetsplats för att det ska fungera som det är tänkt!

Det gör att det faktiskt känns roligare att gå till jobbet, när man vet att man inte måste krångla med den administrativa sidan hela tiden. Att kunna fokusera på det som är VIKTIGT gör allting mycket roligare och givande. Att saker och ting går snabbare och lättare är också en annan fördel. Kort sagt, sedan vi skaffade ett CRM online så flyter allt på så mycket bättre. Tack, Yoddla, det perfekta affärssystemet.

]]>
http://olailindgren.se/2018/08/22/ordning-och-reda-pa-jobbet/feed/ 0
Klämmor är bra http://olailindgren.se/2018/08/17/klammor-ar-bra/ http://olailindgren.se/2018/08/17/klammor-ar-bra/#respond Fri, 17 Aug 2018 11:10:49 +0000 http://olailindgren.se/?p=223 Visst är klämmor en fantastisk uppfinning i all sin enkelhet? Det är någonting som kan användas till många olika saker, men det är definitivt som förslutare för påsar som de är som allra bäst. Det är någonting som jag själv upptäckt senaste veckorna, då det blivit en hel del bärplockande. Faktiskt så mycket att vi kommer att ha i många veckor än, och då ska de ju förvaras också – med andra ord, frysas in. Då i fryspåsar, givetvis. Det lilla problem som uppstår är när man vill kunna använda en del av sina bär, men inte en hel påse. Att knyta upp en påse som legat i frysen är väldigt pilligt, och att sen knyta ihop den igen inte så mycket enklare. Det är där påsklämmor kommer in i bilden.

Dagens tips, alltså!
Med bra påsklämmor som tål kyla så blir det lekande lätt att få tillgång till sina bär, för att sedan försluta påsen igen. Som tur är så tänkte jag på det INNAN jag frös in bären och beställde påsklämmor i hög kvalitet från WeLoc, och de var inte speciellt dyra heller. Så det är dagens tips från mig, att köpa påsklämmor om det är någonting som du behöver frysa in i påsar – det blir så mycket enklare och bekvämare, faktiskt!

]]>
http://olailindgren.se/2018/08/17/klammor-ar-bra/feed/ 0
Renovering eller resa? http://olailindgren.se/2018/04/14/renovering-eller-resa/ http://olailindgren.se/2018/04/14/renovering-eller-resa/#respond Sat, 14 Apr 2018 13:21:47 +0000 http://olailindgren.se/?p=213 Att saker och ting kostar pengar är ju ingen nyhet, och de flesta av oss har ju inte högar av guld liggande i byrålådan. Så när man ska göra saker som påverkar ekonomin så gäller det ju att prioritera, och det är just det vi håller på med nu. Vi står i valet och kvalet om vad vi ska prioritera, och det som det handlar om är huruvida vi ska lägga pengarna på en resa eller på en köksrenovering. Så låt oss se på lite för- och nackdelar.

Resa
En resa är något man inte har kvar när man har gjort den. Man kan inte njuta av den resten av livet. Eller? Man har ju faktiskt kvar alla minnen, känslor och eventuella souvenirer, och det är värt mycket enligt mig. Att få se och uppleva världen. Jag älskar ju att resa.

Renovering
En renovering är något man har glädje av länge när man har gjort den, och dessutom höjer det ju värdet på bostaden likaväl som ens egen livskvalitet (om man nu anser att renoveringen skulle göra det, vilket det till viss del skulle göra för oss som har ett gammalt kök).

Medelväg?
Vi har funderat på om det kanske finns en medelväg här, och det skulle i så fall vara att göra en mindre uppfräschning av köket. Till exempel att beställa nya köksluckor från http://www.malarkok.se/ istället för att riva ut hela stommarna, och kanske slänga upp lite ny färg på väggen. Och att kanske begränsa budgeten något för resan, till exempel avstå vissa aktiviteter eller välja ett billigare hotell.

Vad ska man välja?
Det är det vi funderar över nu, och egentligen skulle vi ju både vilja göra en omfattande renovering och en dyr resa, men nu går ju inte det. Så vi funderar vidare. Och har någon något bra att komma med här så är det bara att hojta till!

]]>
http://olailindgren.se/2018/04/14/renovering-eller-resa/feed/ 0
Jul i Dalarna http://olailindgren.se/2017/11/21/jul-i-dalarna/ http://olailindgren.se/2017/11/21/jul-i-dalarna/#respond Tue, 21 Nov 2017 13:19:11 +0000 http://olailindgren.se/?p=205
Julbocken i Gävle

Är det en riktig jultradition att bocken i Gävle ska brinna? Knappast, va?

När jag startade den här bloggen för lite över fyra år sedan så skrev jag att kultur är ett av mina stora intressen, liksom att gå ut och äta god mat på nya spännande restauranger. Det är någonting som fortfarande är lika sant nu, till och med i ännu högre grad. Mitt intresse för god mat har definitivt blivit ännu större. Det har väl med åldern att göra, antar jag. Samtidigt känner jag också att jag på en del sätt blivit lite mer konservativ. Inte i politisk mening, men vad gäller kulturer och tradition. Jag vill att högtider ska vara som på den ”gamla goda” tiden, som det ju heter, även om den nu sällan var speciellt god för de som tvangs uppleva den. Vilket för oss in på dagens ämne: Julen.

Traditionellt i Dalarna
Jag och sambon (ja, vi ska gifta oss) ska därför ta och åka upp till Dalarna och fira jul på ett hotell i Dalarna, som anordnar en riktigt traditionell jul i en miljö som inte går av för hackor, om de bilder och det program som utlovas hålls. Det tror jag nog, då hotellet har ett väldigt gott rykte i allmänhet, och vad gäller deras evenemang kring jul i synnerhet. Dalarna är ju också bra på det där med traditioner, i synnerhet då vad gäller midsommarfirande, där de väl är bäst i Sverige.

Släkten då?
Nu kanske någon tycker tt man ska fira jul tillsammans med släkten, men varför det, egentligen? Det brukar ju ofta mest leda till gräl och så, och att fira jul på egen hand gör ju att man kan njuta av julstämningen mer, utan att behöva tänka på andra. Själviskt? Kanske, men man måste ju tänka på sig själv också och det är vad vi ska göra i år!

]]>
http://olailindgren.se/2017/11/21/jul-i-dalarna/feed/ 0
Funderingar kring marknadsföring http://olailindgren.se/2017/04/21/funderingar-kring-marknadsforing/ http://olailindgren.se/2017/04/21/funderingar-kring-marknadsforing/#respond Fri, 21 Apr 2017 10:50:35 +0000 http://olailindgren.se/?p=202 Som företagare så är marknadsföring alltid en post som man måste fundera på och överväga. Det är inte alltid lätt att ta bra beslut kring detta, eftersom att man egentligen aldrig kan förutspå utfallet, mer bara göra en uppskattning av vad det kan innebära. Syftet är ju klart, i vilket fall som helst – man vill öka sin försäljning, omsättning eller något annat som utvecklar företaget i en positiv riktning. Men det kräver också att man vågar satsa på något som passar ens eget unika företag, för det finns inget facit, man måste våga satsa för att vinna.

Den digitala marknadsföringen

På vårt företag så har vi varit ganska sparsamma med att använda oss av marknadsföring, av den enkla anledning till att vi inte tyckt att vi behövt det. Men det finns fler värden att sälja än produkter, och vill man växa och bygga varumärke så är marknadsföring en viktig del av det. Vi har för det mesta använt oss av traditionell marknadsföring men kommer att satsa nytt nu i dagarna, helt enkelt för att prova på de nya marknadsföringsmöjligheterna. Och ska jag vara helt ärlig så känns det både inspirerande och spännande, eftersom det är helt nya marknadsföringsytor som vi kommer att röra oss på och att se effekterna av det blir intressant!

Vi kommer att börja titta på en del användning av sociala medier, som Facebook och Instagram, dessutom ska vi se hur vi skulle kunna använda oss av AdWords, men till en början så kommer vi att lägga vårt största fokus på att få till riktigt bra och fina nyhetsbrev. Det bästa är ju dessutom att man kan göra det helt själv, speciellt om man använder sig av https://www.paloma.se/, som är den tjänst som vi har beslutat oss för att använda. Det verkar vara väldigt lätt att få till det på ett snyggt sätt, så jag tror nog att det blir riktigt bra till slut!

]]>
http://olailindgren.se/2017/04/21/funderingar-kring-marknadsforing/feed/ 0
Årets första tussilago http://olailindgren.se/2016/04/23/arets-forsta-tussilago/ http://olailindgren.se/2016/04/23/arets-forsta-tussilago/#respond Sat, 23 Apr 2016 19:44:41 +0000 http://olailindgren.se/?p=196 Nu var det lite drygt två månader sedan sist och våren har kommit. Jag och frugan var ute och plockade tussilago (på hennes begäran) igår kväll, och just tussilago är verkligen en blomma som man förknippar med våren tycker jag. Eller vad säger ni? Måste man invänta vitsipporna också kanske?
tussilago
Snart fyller frugan jämnt
Nu är det bara lite drygt en och en halv månad kvar tills frun fyller år. Eftersom hon fyller jämnt så bestämde vi oss för att det hade varit roligt att kanske fira lite större än vanligt i år. Våra vänner från Blekinge kommer upp i mitten på Juni, så vi funderade på att kombinera deras besök med att bjuda in lite fler vänner och familj och verkligen göra något större evenemang av hennes födelsedag.

Vi satt och spanade efter lite inspiration på vad man kunde tänkas göra om kom över en bra sajt som hade en del olika idéer. Det vi fastnade för var att arrangera en Sommarfest på båt. Kolla länken så förstår ni vad jag menar. En tur i Stockholm skärgård med god mat och dryck. Tror verkligen det skulle kunna vara en idé för alla. Frugan har kontaktat bolaget för en offert, så vi får se vart det landar.

Grymt avslut på Ninja Warriors
Såg ni förresten finalen på Ninja Warriors? Helt crazy. Den där klätterväggen som alla bommade på måste ju helt ärligt vara omöjlig. Jag menar, om inte deltagarna fixar den – vem kan?

Bra jobbat av vinnaren dock. Stort grattis till vinsten! En imponerande insats av en ändå så pass ung kille, det är verkligen beundransvärt!

Nu är det snart dags för fredagsmys och dottern kommer på besök.
Blir nog ett glas rött till maten ikväll. Det är ju trots allt fredag 🙂

Ha det!

]]>
http://olailindgren.se/2016/04/23/arets-forsta-tussilago/feed/ 0
Fiskesemester i Dalarna http://olailindgren.se/2016/02/18/fiskesemester-i-dalarna/ http://olailindgren.se/2016/02/18/fiskesemester-i-dalarna/#respond Thu, 18 Feb 2016 12:57:27 +0000 http://olailindgren.se/?p=190 Om ni har följt den här bloggen så vet ni kanske att jag och frun var på semester i Älvdalen i somras. Det är verkligen något jag kan rekommendera för er som inte har varit där. Snacka om ett lugnt och fint ställe med helt fantastisk natur! Jag blev faktiskt så förälskad i Älvdalen att jag ska åka dit i år igen, fast den här gången på en fiskesemester tillsammans med en god vän. Vi ska nämligen lära oss att flugfiska har vi fått för oss.

När jag var i Älvdalen så såg jag att Älvdalens Fiskecenter som finns och verkar på Älvdalens Camping där jag och frun bodde anordnar olika kurser i flugfiske, så när min vän och jag bestämde oss för att gå en flugfiskekurs så var valet enkelt för mig – klart att vi skulle flugfiska i Älvdalen!
Underbart vackra Älvdalen.
Jag är verkligen ingen storfiskare och har i princip bara metat lite och provat på att kasta med kastspö, men jag tycker att det finns en härlig atmosfär kring att fiska och därför är det gärna något som jag lär mig mer om. Jag älskar att man får vara ute i naturen och njuta av vackra upplevelser, och dessutom finns det ju knappast något godare än egenfångad fisk!

Att det blir just flugfiske i Dalarna nu är för att det är något som varken jag eller min vän har provat på, och vi tycker båda två att det verkar spännande. Älvdalens Fiskecenter har kurser för nybörjare så det är en sådan vi ska gå. Jag hoppas att man kan lära sig grunderna och få lite tips med sig så att man kan fortsätta hemma sedan. Det är ju mycket det där med vilka flugor man ska använda och så måste man ju ha rätt teknik. För mig ser det mest ut som att man står och viftar med en lina, men jag kommer nog inse att det är mycket mer komplicerat än så gissar jag!

]]>
http://olailindgren.se/2016/02/18/fiskesemester-i-dalarna/feed/ 0
Investera för att växa http://olailindgren.se/2015/10/13/investera-for-att-vaxa/ http://olailindgren.se/2015/10/13/investera-for-att-vaxa/#respond Tue, 13 Oct 2015 10:26:35 +0000 http://olailindgren.se/?p=185 Som egen företagare så kommer man förr eller senare till en punkt där man måste investera för att kunna växa ytterligare, annars kommer man att stå still. I vårt fall gäller det vår webbsida som inte är speciellt bra eller vacker att se på – jag har i princip knåpat ihop den själv och problemet är helt enkelt att jag inte haft någon aning om vad jag gjort. Samtidigt så inser jag ju att om vi ska kunna växa så behöver vi en vettig sida som ser någorlunda professionell ut, annars kan ju kunder som hittar oss på nätet tro att vi är totala amatörer. Den här bloggen visar kanske på att jag inte är bäst i världen på att fixa webb. 🙂

Själv tänkte jag att det kan väl inte vara så dyrt med en ny webbsida men här visade det sig att jag misstagit mig en del. Jag tänkte att sådär 10 000 – 15 000 kanske det kommer att gå på men nej, det kostar mer än så. Att koda en vettig hemsida tar tid, för att inte tala om att den ska layoutas också. Jag hörde mig för med flera webbyråer, och de prisuppgifter jag fick låg mellan 25 000 upp till 50 000. Till slut valde jag Panang som är en reklambyrå i Dalarna och fick en prislapp på 35 000 kronor. Inte billigast, men de verkade vara mer kompetenta än lågprisalternativen (jag kollade deras tidigare kunder och tyckte att de webbsidorna så bra ut och fungerade som de skulle).

Panang reklambyrå i Dalarna

Panang – är inte det en maträtt? Nej, en reklambyrå i Dalarna!

Samtidigt så fick jag höra en del om saker och ting som man ska göra när man skapar en webbsida för att Google ska gilla den – någonting som jag inte riktigt vet hur det fungerar. Så ny snygg webbsida som dessutom kommer att ranka högre i Google? Lätt värt 35 glada laxar!

]]>
http://olailindgren.se/2015/10/13/investera-for-att-vaxa/feed/ 0
Vikten av förnyelse http://olailindgren.se/2015/09/09/vikten-av-fornyelse/ http://olailindgren.se/2015/09/09/vikten-av-fornyelse/#respond Wed, 09 Sep 2015 11:07:52 +0000 http://olailindgren.se/?p=180 En sak som kan ställa till problem för företag är att man fortsätter att använda samma redskap år ut och år in, fast företaget växt eller förändrats och man egentligen skulle behöva delvis andra redskap. Redskap betyder då ofta i dagens samhälle datorprogram, mjukvara, och så har det definitivt varit för oss. Det affärssystem vi använder oss av passar oss inte riktigt längre, men eftersom vi använt det så länge så har vi tvekat att byta. Dessutom var vi ju inte ens säkra på att det fanns något bättre alternativ som vi kunde använda oss av. Det blev helt enkelt så att vi inte letade alternativ. Dessutom är tanken på att migrera till ett nytt system alltid skrämmande – det kan vara både krångligt och jobbigt.

Det är ju givetvis ett dumt sätt att tänka på. Bättre då att rycka upp det onda med rötterna och börja om på ny kula så att säga, och det är vad vi är på gång med att göra nu. Vi har hittat ett bra CRM online som vi är ganska säkra på att vi kommer att byta till. Just det faktum att det är molnbaserat är en riktigt stor fördel – den flexibilitet som detta innebär är mycket användbar för oss. En annan stor fördel är att systemet (Yoddla) är skalbart vilket mer och mer blivit ett krav för oss eftersom vi kommer att växa. Faktum är att vi i praktiken redan vuxit från vårt tidigare affärssystem.

Slutligen så har Yoddla också alla de funktioner som vi behöver och är både smidigt och lättanvänt. Fullständig migrering kommer att ta lite tid, men det är redan uppenbart att det kommer att vara värt det. Ju mer jag använder Yoddla, desto mer inser jag att vårt gamla CRM var väl begränsat och inte alls passade vårt företag.

]]>
http://olailindgren.se/2015/09/09/vikten-av-fornyelse/feed/ 0